Skip to main content

Kroner og broer

Hvornår kan der blive tale om en krone eller en bro?

Hvis en eller flere tænder er helt eller delvist ødelagte, kan det være nødvendigt at lave en krone eller bro.

Hvad er en krone?

Ved mindre huller eller revner kan tandskader som regel klares med en plastfyldning, men er tanden flækket ned under tandkødsranden, er det ofte ikke forsvarligt at forsøge at reparere med en fyldning, og en krone vil i dette tilfælde være en langt bedre løsning. En krone gør nemlig tanden mere holdbar og sikre, at tanden ikke knækker yderligere, så patienten risikerer at mister tanden.

En krone er en omsluttende tandrestaurering, til en svækket tand. Tandrestaureringen beskytter de rester, der måtte være tilbage af tanden. Man kan sige, at restaureringen fungerer altså som et overtræk eller en kappe til tanden, og ligner tilmed den naturlige tand.

Kroner er lavet i et rigtig stærkt og holdbart materiale, hvilket er nødvendigt for at give den beskadiget tand den fornødne styrke til at tygge med igen.

Kroner laves af en tandteknikker, som fremstiler hver krone specielt til den enkelte patient.

Kroner er oftest lavet i guld, keramik, plast eller en kombination af flere materialer.

Mand smiler på tandklinikken

Hvordan foregår påsætning af krone?

Når din tandlæge har vurderet, at en krone er den bedste løsning, vil han eller hun til at begynde med rense det, der er tilbage af tanden, og slibe den til ved hjælp af et diamantbor. Denne procedure foretages under lokalbedøvelse Hernæst tager tandlægen et aftryk af tænderne. Aftrykket skal tandteknikkeren bruge til at fremstille kronen med. Mens patienten venter på den færdige krone, vil tandlægen påsætte en midlertidig krone, som skal beskytte tanden. Efter cirka en uge kan den nye krone påsættes.

Se priser på tandkroner her

Hvad er en bro?

En tandbro er en kunstig tand, som er en fastsiddende erstatning for én eller flere manglende tænder. En bro hæftes fast på hver side af nabotænderne til dén eller de tænder, som skal erstattes. Nabotænderne benyttes derved som ”bropiller”, der holder den kunstige tand på plads. Forudsætningen for at tandlægen kan lave en bro er, at nabotænderne er sunde og eksempelvis ikke angrebet af eksempelvis parodontose. En bro kan fremstillings af flere forskellige materialer, men det er ikke uden betydning hvilket materiale tandlægen benytter, da faktorer som eksempelsvis styrke, udseende, pladsforhold og placering, er afgørende for et godt og holdbart resultatet. Behandlingen er med til at forhindre at tænderne flytter sig, fordi der mangler én eller flere tænder, da nabotænder i større eller mindre grad vil forsøge at udfylde det hul, der eksempelvis er opståt efter udtrækning af en tand. Derudover forhindre behandlingen også at biddet skubbes og bidfunktionen ændres, hvilket kan medføre smerter i bl.a. kæber. Endvidere mindsker behandlingen også risikoen for tandkødssygdomme og huller i tænderne, opstået ved at madrester sætter sig fast og ophober sig i hullet.

tandlæge redskaber

Hvordan vedligeholdes en bro?

En bro holder i mange år, såfremt den vedligeholdes og broen laves korrekt. Den bedste måde at vedligeholde en tandbro på er, at holde en sund mundhygiejne ved bl.a. at børste tænder to gange daglige samt bruge tandtråde 1-2 gange dagligt.

Dame bliver behandlet på tandklinik

Hvad er fordelene og ulemperne ved en bro?

Fordelen ved at lave en bro er bl.a. broens naturlige udseende samt dens gode holdbarhed. Ulemperne derimod er at tænderne kan blive lidt følsomme over for varme og kulde på virkninger de første par uger efter behandlingen. Derudover fjernes sund tandsubstans fra nabotænderne, som skal fungere som bropiller. Der er andre behandlingsmetoder, som kan anvendes til at erstatte én eller flere manglende tænder, men disse behandlinger har naturligvis også deres fordele og ulemper. Vi tilrettelægger dit individuelle behandlingsforløb inden behandlingen opstartes.

Du er altid velkommen til at bestille tid her: link til “online-booking” eller ringe på tlf. 39 62 01 41

Se priser på tandkroner her