Få en forebyggende tandrensning

Tænderne er noget af det vigtigste vi har – og noget der skal holde hele livet igennem. Derfor er det også vigtigt, at vedligeholde sine tænder på bedst mulig vis. Jævnlig tandbørstning kan ikke opretholde din mundhygiejne og dine tænders sundhed alene. Det hører til sjældenhederne, at tandbørstningen får fjerne alle bakterierne og hvis ikke disse fjernes, vil det forkalkes som det vi kender som tandsten. Tandsten er ubelejligt for din mundhygiejne, idet det skaber en ru overflade, der giver ekstra god plads til bakterier, hvilket på sigt kan skabe huller og tandkødsirritationer.

Helt overordnet set, så er en tandrensning – som navnet antyder – en rensning af tænderne. Ved en tandrensning fjernes både de hårde belægninger i form af tandsten, samt de mere bløde belægninger i form af plak. På den måde bliver tænderne både rene og glatte og der vil ikke sidde noget i vejen, når du forsøger at rengøre dine tænder gennem den daglige tandbørstningsrutine. Med en jævnlig tandrensning er det altså nemmere, at vedligeholde mundhygiejnen og -sundheden via den daglige tandbørstning. Tandrensningen er også medvirkende til at fjerne eventuelle misfarvninger af tænderne, idet der også foretages en afpudsning af tændernes overflade.

Hvorfor er tandrensning vigtigt?

Tandsten og plak er blandt de væsentligste årsager til udvikling af tand- og tandkødssygdomme. Tandkødssygdomme kaldes også periodontale sygdomme, og er infektioner i tandkødet, der gradvist ødelægger tændernes grundlag; tandkødet. Hvis tandkødet langsomt ødelægges vil det langsomt separeres fra tænderne og som tandkødssygdommen fremskrider vil tandkødet ikke længere kunne holde tænderne på plads, hvilket kan få fatale følger i form af tab af tænderne. Hvis man lader tandsten og plak stå til, så giver det altså unikke forhold for bakterier at leve og sprede sig på, hvilket kan få uhyggelige følger – og netop derfor er mundhygiejnen enormt vigtig. Den bedste måde at opretholde mundhygiejnen er naturligvis ved tandbørstning, men det er som regel ikke nok. Tandrensningen medvirker til optimal opretholdelse af din mundhygiejne og dermed forebyggelse af tand- og tandkødssygdomme.

Hvordan foregår en tandrensning?

Ved almindelige tandlægeeftersyn får du som oftest lavet en tandrensning. Det foregår ved fjernelse af tandsten og plak med henholdsvis et ultralydsinstrument og håndredskaber. Dernæst poleres tænderne med fluorid, der medvirker til at styrke tænderne mod bakterier og syre. Som udgangspunkt er en tandrensning ikke en smertefuld eller ubehagelig affære. Det kan være lidt smertefuldt, hvis du har blottede tandhalse eller ømt tandkød, men det tages der naturligvis højde for under behandlingen.